Meditatief Schilderen in de Universele Soefitempel te Katwijk

Als de duinrozen bloeien en de geur van lente zich verspreidt over de duinen, opent de Universele Soefitempel te Katwijk van 7 – 12 juni 2022 haar deuren voor meditatie en schilderen onder leiding van zenmeester Beppe Mokuza (www.sumi-e.nl).  Iedereen die mee wil doen is van harte welkom.

De meditaties vinden plaats in het kader van een vijfdaagse workshop The Dance of the Brush, waarbij je vanuit de meditatie leert om bamboe, orchidee of pruimenbloesem te schilderen. Het lijkt heel eenvoudig, op rijstpapier in enkele stroken de essentie van bamboe weer te geven. Het vereist een direct contact met je ademhaling, je lichaam, de penseel en de ‘spirit’ van bamboe. Simpel de Ki, de vitale  levensenergie doorgeven. Maar soms zijn simpele zaken juist moeilijk.

De eerste keer dat ik een sumi-e workshop deed, nu alweer bijna 10 jaar geleden, werd ik gegrepen door de wisselwerking van strakke modellen, het herhalen en tegelijkertijd elke keer weer de verrassing hoe de inkt, het penseel en het papier telkens nieuwe effecten opleverden.

Maar de hand was nog te ongetraind, de blaadjes van de bamboe werden sigaren of sperziebonen. Ik probeerde wat losser te schilderen, grote nieuwe inktpatronen ontstonden, ik vond het heel aardig. Maar de sumi-e leraar Beppe Mokuza zei streng: “Too much enthusiasm, too much creativity, follow the model”. Want in de sumi-e gaat het niet over het uitdrukken van je eigen persoonlijkheid. Nee, het is een vorm van meditatie, de adem staat centraal, contact met je lijf en het leven.
De levende natuur ontwikkelt zich aan de ene kant 100% in vrijheid, maar uit zich tegelijkertijd in vaste en zich herhalende patronen. Zoals ook wordt toegepast in de Sumi-e. De geschilderde bamboe wordt pas levend als je zelf in harmonie bent met het Leven, met de Kosmische Orde.

Zoals bij de zenmeditatie: onze persoonlijkheid moesten we buiten aan de kapstok hangen – kom binnen in de dojo met je linkervoet, buig en concentreer je volledig op elk gebaar dat je maakt. Dan val je samen met wat je doet en ben je één met alles om je heen. Vanuit die stilte kun je ook leren schilderen. Sterker nog: vanuit die Stilte kunnen we ons bewegen in ons Dagelijks Leven. En onderwijl zien dat de bamboe steeds levendiger wordt.

Na de eerste korte workshop van bijna tien jaar geleden, werd de urgentie om te blijven schilderen  onweerstaanbaar. Ik ging naar Italië, waar zenmeester Beppe Mokuza zijn eigen sangha had. Een workshop van tien dagen, het was heftig. Ik kon nauwelijks de lange meditaties van 40 minuten volhouden.  Ik viel zelfs flauw na een van de lange zazens, maar de leraar stond letterlijk naast me om me op te vangen. En na die eerste workshop volgden er meerdere… en toen mijn leraar vroeg: wil je helpen om workshops te organiseren in Nederland, toen is het hard gegaan.

Inmiddels komt zen- en sumi-e meester Beppe Mokuza al voor het zevende jaar op rij in juni naar de Universele Soefitempel in Katwijk. Dit jaar van 7 – 12 juni 2022.
Elke ochtend om 07.00 uur en avond om 18.30 uur is er zenmeditatie. Ik wil iedereen uitnodigen die mee wil mediteren, om de zeewind te voelen, het zand te zien stuiven, de duinrozen te ruiken en de stilte van Zen te beleven. Om daarna vanuit deze harmonie de bamboe, de orchidee, de pruimenbloem leven in te blazen.

Het kan je leven veranderen.

Sonja Jodo Nijon, leerling van Beppe Mokuza Signoritti
sonja@sumi-e.nl