Sumi-e

Wat is Sumi-e?

In Japan wordt inktschilderen Sumi-e genoemd: ‘Sumi’ betekent zwarte inkt en ‘e’ betekent schilderij.  Sumi-e is een verdieping en aanvulling op meditatie en kan inzicht verschaffen in de geest waarin we onze acties uitvoeren. Via de streek van een penseel wordt helder waar we wel en waar we geen aandacht hebben. In die zin is het een krachtig hulpmiddel om bewust te worden van onze emoties, onze innerlijke criticus, of waar de acties van anderen ons afleiden van de aandachtige concentratie. 

Verstilde sfeer

Door simpelweg een penseel, inkt en een vel papier te gebruiken, stimuleert deze manier van schilderen de creativiteit en ontvankelijkheid. Dit ontstaat door de concentratie op het hier-en-nu en de juiste lichaamshouding en ademhaling, het laten gaan van gedachten en het ontspannen van het lichaam. Al schilderend in een harmonieuze en verstilde sfeer word je steeds aandachtiger, je voelt je in harmonie met alles om je heen, je leert jezelf en je beperkingen te accepteren en te overstijgen. Je wordt één met het onderwerp en het materiaal. Uiteindelijk kom je in contact met de bron van het leven zelf, een bron die in ieder van ons huist. De inzichten verkregen tijdens het schilderen kunnen behulpzaam zijn zowel in de beoefening van meditatie als in het dagelijks leven.  

Workshops

In de Universele Soefitempel in Katwijk organiseert Zen- en Sumi-e meester Beppe Mokuza Signoritti sinds 2016 op deze bijzondere locatie in de duinen een meerdaagse retraite, waar hij zenmeditatie combineert met Japans Inktschilderen, ook wel Sumi-e genoemd.

In 2022 vindt deze workshop plaats van 7-12 juni. Voor het programma zie de brochure.
Voor een impressie zie dit artikel in het Boeddhistisch Dagblad.

Hier zie je Beppe Mokuza aan het schilderen.

Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op met Sonja Jodo Nijon, 06-22391136 of sonja@sumi-e.nl

Zie www.sumi-e.nl