Zen en Sumi-e workshop van 6 – 11 juni 2023

In de Universele Soefitempel in Katwijk organiseert Zen- en Sumi-e meester Beppe Mokuza Signoritti sinds 2016 een meerdaagse retraite, waar hij zenmeditatie combineert met Japans Inktschilderen, ook wel Sumi-e genoemd. Dit jaar opent de Soefitempel van 6 – 11 juni 2023 haar deuren voor deze workshop. Alle informatie vind je in deze brochure

Sonja Jodo Nijon, een leerling van Beppe Mokuza, heeft in het Boeddhistisch Dagblad een mooi artikel over haar ervaringen geschreven.

Voor meer informatie: zie www.sumi-e.nl  of mail naar: sonja@sumi-e.nl

 

Workshop ‘Het naaien van de kesa’ 7-10 april 2023

Van vrijdag 7 tot maandag 10 april 2023 organiseert de Dōji Zengroep de workshop ‘het naaien van de kesa’.
Het naaien van de kesa is een traditionele activiteit in de traditie van het Soto zenboeddhisme. Kesa betekent letterlijk “het kleed van Boeddha”. Het naaien ervan vraagt een grote concentratie en rust van de geest.

De workshop wordt gegeven door zenmonnik Mauro Eido Dal Dosso, hij is een leerling van de Italiaanse zenmeester Beppe Mokuza Signoritti, van de Bodai dojo in Alba (Italië).

Voor meer informatie zie de flyer of neem contact op met Brigitte via 06-15350496 of info@sotozen.nl

De Sumi-e kalender 2023 is nu te bestellen!

Zoals elk jaar maakt zen- en sumi-e meester Beppe Mokuza Signoritti een kalender met inspirerend nieuw werk.

Per maand is er een nieuw onderwerp te zien zoals de prachtige panda’s, de felgekleurde Japanse esdoorn, vogels in de bessenstruik en een contemplatief landschap.
Inclusief een verklaring van de betekenis van de onderwerpen (in het Engels en Italiaans).

Klik op de preview om een kijkje te nemen.

Totaal: 15 pagina’s op ivoorkleurig papier van hoge kwaliteit
Formaat: 23 x 46 cm

Kosten: € 25,-
Verzendkosten (in Nederland): € 6,75

Bestellen kan door dit formulier in te vullen.

Of stuur een bericht naar info@sotozen.nl of bel 06-15350496 (Brigitte)

 

Meditatief Schilderen in de Universele Soefitempel te Katwijk

Als de duinrozen bloeien en de geur van lente zich verspreidt over de duinen, opent de Universele Soefitempel te Katwijk van 7 – 12 juni 2022 haar deuren voor meditatie en schilderen onder leiding van zenmeester Beppe Mokuza (www.sumi-e.nl).  Iedereen die mee wil doen is van harte welkom.

De meditaties vinden plaats in het kader van een vijfdaagse workshop The Dance of the Brush, waarbij je vanuit de meditatie leert om bamboe, orchidee of pruimenbloesem te schilderen. Het lijkt heel eenvoudig, op rijstpapier in enkele stroken de essentie van bamboe weer te geven. Het vereist een direct contact met je ademhaling, je lichaam, de penseel en de ‘spirit’ van bamboe. Simpel de Ki, de vitale  levensenergie doorgeven. Maar soms zijn simpele zaken juist moeilijk.

De eerste keer dat ik een sumi-e workshop deed, nu alweer bijna 10 jaar geleden, werd ik gegrepen door de wisselwerking van strakke modellen, het herhalen en tegelijkertijd elke keer weer de verrassing hoe de inkt, het penseel en het papier telkens nieuwe effecten opleverden.

Maar de hand was nog te ongetraind, de blaadjes van de bamboe werden sigaren of sperziebonen. Ik probeerde wat losser te schilderen, grote nieuwe inktpatronen ontstonden, ik vond het heel aardig. Maar de sumi-e leraar Beppe Mokuza zei streng: “Too much enthusiasm, too much creativity, follow the model”. Want in de sumi-e gaat het niet over het uitdrukken van je eigen persoonlijkheid. Nee, het is een vorm van meditatie, de adem staat centraal, contact met je lijf en het leven.
De levende natuur ontwikkelt zich aan de ene kant 100% in vrijheid, maar uit zich tegelijkertijd in vaste en zich herhalende patronen. Zoals ook wordt toegepast in de Sumi-e. De geschilderde bamboe wordt pas levend als je zelf in harmonie bent met het Leven, met de Kosmische Orde.

Zoals bij de zenmeditatie: onze persoonlijkheid moesten we buiten aan de kapstok hangen – kom binnen in de dojo met je linkervoet, buig en concentreer je volledig op elk gebaar dat je maakt. Dan val je samen met wat je doet en ben je één met alles om je heen. Vanuit die stilte kun je ook leren schilderen. Sterker nog: vanuit die Stilte kunnen we ons bewegen in ons Dagelijks Leven. En onderwijl zien dat de bamboe steeds levendiger wordt.

Na de eerste korte workshop van bijna tien jaar geleden, werd de urgentie om te blijven schilderen  onweerstaanbaar. Ik ging naar Italië, waar zenmeester Beppe Mokuza zijn eigen sangha had. Een workshop van tien dagen, het was heftig. Ik kon nauwelijks de lange meditaties van 40 minuten volhouden.  Ik viel zelfs flauw na een van de lange zazens, maar de leraar stond letterlijk naast me om me op te vangen. En na die eerste workshop volgden er meerdere… en toen mijn leraar vroeg: wil je helpen om workshops te organiseren in Nederland, toen is het hard gegaan.

Inmiddels komt zen- en sumi-e meester Beppe Mokuza al voor het zevende jaar op rij in juni naar de Universele Soefitempel in Katwijk. Dit jaar van 7 – 12 juni 2022.
Elke ochtend om 07.00 uur en avond om 18.30 uur is er zenmeditatie. Ik wil iedereen uitnodigen die mee wil mediteren, om de zeewind te voelen, het zand te zien stuiven, de duinrozen te ruiken en de stilte van Zen te beleven. Om daarna vanuit deze harmonie de bamboe, de orchidee, de pruimenbloem leven in te blazen.

Het kan je leven veranderen.

Sonja Jodo Nijon, leerling van Beppe Mokuza Signoritti
sonja@sumi-e.nl

Mediteren samen met Zenleraar Beppe Mokuza Signoritti

Zenmeester Beppe Mokuza Signoritti leidt in april de ochtendmeditatie van de Dōji Zengroep en wel op:

  • vrijdag 8 april 07.00-08.30u
  • zaterdag 9 april 08.00-09.30u
  • woensdag 13 april 07.00-08.30u
  • donderdag 14 april 07.00-08.30u

Iedereen die mee wil zitten en Zenleraar Beppe Mokuza Signoritti persoonlijk wil ontmoeten, is van harte welkom.

Locatie: Oohm, Bekslaan 22 in Vogelenzang

Graag 20 minuten van tevoren aanwezig zijn.

Kosten:
10 euro per keer

Graag reserveren via: info@sotozen.nl of bel/app 06-15350496 (Brigitte)

 

Workshops Zen en Sumi-e in april

In april organiseert zenmeester Beppe Mokuza diverse workshops en conferenties in Nederland.

Het Boeddhistisch Dagblad publiceerde hier een mooi artikel over: Sumi-e – De kunst om één te worden met lichaam en geest en het object dat je schildert

In het Paasweekend is er een zen- en sumi-e workshop in Nijmegen van vrijdagavond 15 april tot en met zondag 17 april (brochure).
Jullie zijn van harte welkom!

Voor wie liever een korte kennismaking wil of wil schilderen zonder de combinatie met zenmeditatie:
in Amsterdam op vrijdag 8 april (brochure) en Bergen op zaterdag 9 april en zondag 10 april (brochure) zijn er voorafgaand aan het Paasweekend diverse mogelijkheden.

Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op met Sonja Jodo Nijon:
06 – 22391136 of sonja@sumi-e.nl

 

 

Workshop Sumi-e zaterdag 16 oktober

Op zaterdag 16 oktober 2021 zal Sonja Jodo Nijon een workshop Sumi-e geven in centrum Oohm te Vogelenzang.
Sonja Jodo Nijon is een leerling van Zen-monnik en Sumi-e Meester Beppe Mokuza Signoritti, behorend tot de traditie van Soto-zen Boeddhisme.
Sumi-e is een Japanse schildertechniek die haar oorsprong vindt in Zen. Er wordt gewerkt met alleen inkt en water. In Sumi-e valt niets te verhullen en niets te corrigeren.
Het resultaat is van ondergeschikt belang. Het gaat om de oefening; om iedere keer opnieuw met aandacht in de handeling van het schilderen te zijn.
We beginnen met de basisvorm, de bamboe, en stap voor stap leer je hoe je deze kunt schilderen. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

Workshop Sumi-e schilderen op zaterdag 16 oktober 2021
Tijd: 10.15 – 13.15 uur
Plaats: Oohm in Vogelenzang
Kosten: € 35,- per persoon inclusief materialen en thee

Informatie en aanmelden: neem contact op met Sonja Jodo Nijon via sonja@sumi-e.nl of bel 06-22391136

 

Mediteren samen met Zenleraar Beppe Mokuza Signoritti

Op vrijdag 4 juni en zaterdag 5 juni leidt Zenmeester Beppe Mokuza Signoritti de ochtendmeditatie van de Dōji Zengroep.
Iedereen die mee wil zitten en Zenleraar Beppe Mokuza Signoritti persoonlijk wil ontmoeten, is van harte welkom.

Locatie: Oohm, Bekslaan 22 in Vogelenzang

Tijd:
Vrijdag: 07.00 – 08.30 uur
Zaterdag: 08.00 – 9.30 uur

Graag een kwartier van tevoren aanwezig zijn.

Kosten:
10 euro per keer

Graag reserveren bij: Sonja Jodo Nijon, via sonja@sumi-e.nl of bel 06 – 22391136.

Neem een gezichtsmasker mee ivm het coronaprotocol.

Zen en Sumi-e workshop 8-13 juni 2021

In de Universele Soefitempel in Katwijk organiseert Zen- en Sumi-e meester Beppe Mokuza Signoritti sinds 2016 op deze bijzondere locatie in de duinen een meerdaagse retraite, waar hij zenmeditatie combineert met Japans Inktschilderen, ook wel Sumi-e genoemd.

In 2021 vindt deze workshop plaats van 8-13 juni. Voor het programma zie de brochure.
Voor een impressie zie dit artikel in het Boeddhistisch Dagblad.

Hier zie je Beppe Mokuza aan het schilderen.

Wegens corona zijn de plaatsen beperkt, inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding.

Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op met Sonja Jodo Nijon, 06-22391136.

 

 

 

 

Annulering workshop Lage Mierde

In verband met het huidige coronabeleid zoals aangekondigd in de persconferentie van 12 januari jongstleden, is het organiseren van een workshop helaas niet mogelijk.

De workshop zoals gepland in Lage Mierde komt te vervallen. In juni dit jaar komt zenmeester Beppe Mokuza opnieuw naar Nederland voor een 6-daagse zen- en sumi-e workshop in de Universele Soefitempel in Katwijk van 8 tot 13 juni. De brochure verschijnt binnenkort. Inschrijven is nu al mogelijk. Stuur een mail naar sonja@sumi-e.nl of bel 06-22391136.

Voor een impressie van de workshop van afgelopen jaar lees dit artikel in het Boeddhistisch Dagblad.