Workshop Sumi-e zaterdag 16 oktober

Op zaterdag 16 oktober 2021 zal Sonja Jodo Nijon een workshop Sumi-e geven in centrum Oohm te Vogelenzang.
Sonja Jodo Nijon is een leerling van Zen-monnik en Sumi-e Meester Beppe Mokuza Signoritti, behorend tot de traditie van Soto-zen Boeddhisme.
Sumi-e is een Japanse schildertechniek die haar oorsprong vindt in Zen. Er wordt gewerkt met alleen inkt en water. In Sumi-e valt niets te verhullen en niets te corrigeren.
Het resultaat is van ondergeschikt belang. Het gaat om de oefening; om iedere keer opnieuw met aandacht in de handeling van het schilderen te zijn.
We beginnen met de basisvorm, de bamboe, en stap voor stap leer je hoe je deze kunt schilderen. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom.

Workshop Sumi-e schilderen op zaterdag 16 oktober 2021
Tijd: 10.15 – 13.15 uur
Plaats: Oohm in Vogelenzang
Kosten: € 35,- per persoon inclusief materialen en thee

Informatie en aanmelden: neem contact op met Sonja Jodo Nijon via sonja@sumi-e.nl of bel 06-22391136

 

Mediteren samen met Zenleraar Beppe Mokuza Signoritti

Op vrijdag 4 juni en zaterdag 5 juni leidt Zenmeester Beppe Mokuza Signoritti de ochtendmeditatie van de Dōji Zengroep.
Iedereen die mee wil zitten en Zenleraar Beppe Mokuza Signoritti persoonlijk wil ontmoeten, is van harte welkom.

Locatie: Oohm, Bekslaan 22 in Vogelenzang

Tijd:
Vrijdag: 07.00 – 08.30 uur
Zaterdag: 08.00 – 9.30 uur

Graag een kwartier van tevoren aanwezig zijn.

Kosten:
10 euro per keer

Graag reserveren bij: Sonja Jodo Nijon, via sonja@sumi-e.nl of bel 06 – 22391136.

Neem een gezichtsmasker mee ivm het coronaprotocol.

Zen en Sumi-e workshop 8-13 juni 2021

In de Universele Soefitempel in Katwijk organiseert Zen- en Sumi-e meester Beppe Mokuza Signoritti sinds 2016 op deze bijzondere locatie in de duinen een meerdaagse retraite, waar hij zenmeditatie combineert met Japans Inktschilderen, ook wel Sumi-e genoemd.

In 2021 vindt deze workshop plaats van 8-13 juni. Voor het programma zie de brochure.
Voor een impressie zie dit artikel in het Boeddhistisch Dagblad.

Hier zie je Beppe Mokuza aan het schilderen.

Wegens corona zijn de plaatsen beperkt, inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding.

Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op met Sonja Jodo Nijon, 06-22391136.

 

 

 

 

Annulering workshop Lage Mierde

In verband met het huidige coronabeleid zoals aangekondigd in de persconferentie van 12 januari jongstleden, is het organiseren van een workshop helaas niet mogelijk.

De workshop zoals gepland in Lage Mierde komt te vervallen. In juni dit jaar komt zenmeester Beppe Mokuza opnieuw naar Nederland voor een 6-daagse zen- en sumi-e workshop in de Universele Soefitempel in Katwijk van 8 tot 13 juni. De brochure verschijnt binnenkort. Inschrijven is nu al mogelijk. Stuur een mail naar sonja@sumi-e.nl of bel 06-22391136.

Voor een impressie van de workshop van afgelopen jaar lees dit artikel in het Boeddhistisch Dagblad.

Zen en Sumi-e workshop Lage Mierde

Van 16 tot 21 februari 2021 organiseert zenmeester Beppe Mokuza een zen en sumi-e retraite in Lage Mierde, Nederland.
De inschrijving is begonnen, het aantal deelnemers is beperkt ivm corona-maatregelen.

Voor meer informatie download de brochure.

 

De Leerling

Sonja Jodo Nijon beoefent zen in de Haarlemse Sotozengroep en is leerling bij de Italiaanse zenmeester Beppe Mokuza Signoritti,
die regelmatig workshops zen en Japans inktschilderen organiseert in Nederland.

Tijdens de zomer verbleef zij enkele maanden bij zijn sangha in Italië en schreef een artikel over haar ervaringen.

 

Workshop sumi-e en zenmeditatie

In de Universele Soefitempel in Katwijk organiseert Zen- en Sumi-e meester Beppe Mokuza Signoritti sinds 2016 op deze bijzondere locatie in de duinen een meerdaagse retraite, waar hij zenmeditatie combineert met Japans Inktschilderen, ook wel Sumi-e genoemd.

In 2020 vindt deze workshop plaats van 14 – 19 juli. Voor een impressie zie dit artikel in het Boeddhistisch Dagblad.

Hier zie je Beppe Mokuza aan het schilderen.

Wegens corona zijn de plaatsen beperkt, inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding.

Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op met Sonja Jodo Nijon, 06-22391136.

 

Dance of the Brush

Ik heb het grote genoegen aan te kondigen dat ik op 24 januari 2020 terug ben in Nederland voor een heel speciaal evenement: mijn eerste internationale Sumi-e-tentoonstelling — ‘The Dance of the Brush’ in Amsterdam.
 Het is altijd een plezier om Sumi-e schilderen en Zen-meditatie te delen. Ze hebben mijn leven voor altijd veranderd en ik ben erg dankbaar dat ik de kans krijg om ze aan de wereld door te geven.

Ik geloof dat veel mensen tegenwoordig op zoek zijn naar een spirituele beoefening die een diepere betekenis aan hun leven zal geven. We realiseren ons intuïtief dat onze dagelijkse routine, prestaties en bezittingen niet kunnen voldoen aan het diepe gevoel van gemis in ons bestaan. We verlangen allemaal naar een eenvoudig, vredig en harmonieus leven, voor ons en voor de anderen. Ik ben dankbaar dat ik Sumi-e ben tegengekomen als middel om deze spirituele zoektocht tot uitdrukking te brengen en te verdiepen.

Sumi-e is een kunstvorm die spreekt tot elke menselijke geest en iedereen die het tegenkomt, wordt getroffen door zijn eenvoud, spontaniteit en hart.
Het drukt datgene uit dat verder gaat dan woorden: welnu, ik zal met mijn handen praten, en jullie zullen met je ogen luisteren …

De tentoonstelling zal twee maanden in Amsterdam plaatsvinden en jullie zijn allemaal welkom. Ik kijk ernaar uit om veel nieuwe schilderijen te delen die de creatieve energie die ik sinds vele jaren in mezelf voel, vrij uitdrukken. Ik hoop velen van jullie te zien op de open avond op 24 januari.

Ik wens jullie het beste van deze wereld.
Zen en Sumi-e meester Beppe Mokuza

Download de brochure

Doneer om het project te ondersteunen

Vertrouwen

Ter inspiratie een tekst van Zen-monnik Zuimonki van Ejo, de secretaris van Dogen (1200 – 1253) die de woorden van zijn leraar Dogen altijd opschreef :

We hebben tot taak die unieke deugd te ontwikkelen, die alleen aan de mensheid toebehoort. Dat wil niet zeggen dat we een speciale geestestoestand na moeten streven, noch dat we alle rituelen van de Zen-traditie hoeven te kennen, of alle Boeddhstische Soetra’s hebben gelezen of bestudeerd. 
Natuurlijk is het duidelijk van belang ze te kennen, maar als we een Meester en Sangha volgen met een hart dat open staat, als we onze menselijkheid vinden, uitdrukken en verder ontwikkelen, dan zal dit onze ware beoefening zijn. Het is de beoefening van de Bodhissatva om zorg te dragen voor de Sangha van alle levende wezens. Het is als met een boot de oceaan oversteken. We hoeven niet alle regels van de navigatie te kennen, noch alle zeekaarten, of alles te weten over het gebruik van de sextant. We hoeven alleen maar op de kapitein te vertrouwen om ons naar onze bestemming te brengen. 
Het is via het onvoorwaardelijk vertrouwen op de Dharma, op Kapitein Boeddha en op de bemanning van de Sangha dat onze menselijkheid zal opbloeien en het verzet van het 'Ik' verdwijnt.

 

De Start

De eerste keer dat ik Nederland bezocht, was vanwege een Sumi-e en Zazen workshop in Amsterdam in 2011. Ik was meteen geraakt door de schoonheid van het land, maar de ontmoeting met de hartverwarmende mensen raakte me zelfs nog dieper. Hun hartelijkheid en lach, hun ijver om te leren wat zo moeilijk is om te leren, om onder ogen te zien wat zo moeilijk onder ogen is te zien, deed me besluiten ook de volgende jaren terug te keren.

Vandaag ben ik erg gelukkig dat in de eerste week van september 2019 in Haarlem een nieuwe Zen-groep start die op vier ochtenden in de week zen-meditatie aanbiedt.  Het is de eerste Nederlandse Soto-Zen Groep die lid is van de A.Z.I. (Internationale Zen Associatie) en de A.Z.B.E. (Europese Associatie van Zen-Boeddhisten).

Ik zal zelf aanwezig zijn voor de openingsweek van de Zengroep op woensdag 4 september tot en met zaterdag 7 september. Ik hoop dat velen van jullie met ons mee komen zitten voor de ochtend-zazen! Ik wens ieder van jullie al het beste van de wereld.

In gassho,
Zen en Sumi-e meester Beppe Mokuza Signoritti